Як жінки рвуться до кар'єри?

 

Як жінки рвуться до кар'єри?
Чи сумісна кар'єра та щасливе сімейне життя, чи На кому одружуються королі?

Кидати свою роботу не хочеться нікому: ні чоловікові, ні дружині. Обидва вважають, що вони здатні досягти кар'єрних вершин. Як не дивно, жінки зазвичай набагато впертіше чіпляються за можливість кар'єрного зростання, ніж чоловіки. Мабуть, через те, що моя сім'я цілий тиждень не зводила очей з відеомагнітофона – нова іграшка.

Тоді – якщо є можливість – наймається хатня робітниця, няня, гувернантка.

Щоб було комусь займатися побутовою дрібницею, начебто витирання пилу. Щоб діти були доглянуті, щоб їх вчасно відводили до дитячого садка та школи, перевіряли уроки, стежили за чистотою вух та пояснювали, що треба мити руки перед їжею та після відвідування туалету.

І деякий час сімейне життя нагадує райські кущі: кожен займається улюбленою справою, кар'єрі нічого не заважає, а рутинну, домашню, нецікаву роботу виконують інші люди. Здавалося б - все просто чудово.

Жінки завзято виборювали свої права. Століттями. Не лише за виборче право, а й за право на професійну діяльність. Нарешті жінки перемогли. І, звичайно, кинулися освоюватись у нових для себе областях.

Пам'ятаю, коли було куплено перший у житті відеомагнітофон, то ми всією родиною тиждень не спускали очей з екрану. Це була нова іграшка, нова та цікава. Через тиждень ентузіазм увійшов у рамки, а видик став лише одним домашнім приладом, звичайним, як пилосос.

Але жінки рвалися до кар'єри набагато довше, ніж до відеомагнітофонів. І тут уже тижнем ніяк не обійтись. Інтерес все ще перехльостує через край. План життя визначається з урахуванням кар'єри: спочатку вчитися, потім – «робити кар'єру», а потім – виходити заміж, народжувати дітей. Якщо раніше вважалося, що жінка «влаштувала своє життя» тоді, коли вийшла заміж і народилися діти, то сучасні жінки пов'язують «пристрій життя» саме з кар'єрою. І неважливо в якій галузі – чи вона хоче стати продавщицею, чи директором комерційної фірми.


Але директором не стають за день. І в якийсь момент виявляється, що роки йдуть, ще трохи – пізно заводитиме дітей, а «відповідні» з погляду шлюбу теж стають дедалі старшими, лисіють, обзаводяться животиками та задишкою. Тоді робиться спроба поєднати кар'єру із шлюбом.

Ось лише один нюанс – шлюб передбачає певні обов'язки. Шлюб – це не лише щоденні радості у житті та постійна підтримка іншої людини. Адже йому теж потрібна допомога. Хоча б у вигляді триразового харчування, випраного та випрасуваного одягу, прибраної квартири. Так, ідеально, якщо побутовими проблемами займаються обидва – і чоловік, і дружина. Прекрасно, якщо чоловік допомагає готувати обід чи навіть готує його сам. Чудово, якщо він миє посуд. А якщо ні? При цьому він зовсім не «лінива худоба». Він просто зайнята людина. Адже в нього теж є робота і кар'єра.

Є маленький нюанс… Я розповім вам історію короля. Майже казку. У житті все набагато складніше, але спростимо для наочності.

Людовік XIY, Король-Сонце

Жив і був цар Людовік XIY. Він був одружений з королевою, але на жаль, її не любив. Справа в тому, що королева, незважаючи на те, що любила короля, нічого не розуміла і не хотіла розуміти в його роботі. Вона не цікавилася королем, а лише – чоловіком.

Марія-Терезія, жертва династичного шлюбу

А король хотів когось любити. Чарівна (попри кульгавість) Луїза де Лавальєр (Louise-Françoise de La Baume Le Blanc, de la Vallière та de Vaujours) розбудила в душі короля ніжні почуття.

Луїза де Лавальєр

Вона навіть народила королеві чотирьох дітей (з них вижило двоє). Кохання тривало довго. Король був у захваті. Спершу. Потім він втомився ніжної Луїзи. Адже вона, як і королева, більше цікавилася чоловіком, а чи не королем. А кожен чоловік ставиться до своєї роботи з пієтетом і серйозністю, що вже говорити про короля.


Святе місце пустим не буває. Зірка мадемуазель де Лавальєр закочувалась, одночасно на небосхилі королівського двору з'явилося нове світило – мадам де Монтеспан (Франсуаза Атенаїс де Рошешуар-Монтемар, маркіза де Монтеспан). Мадам де Монтеспан була ідеальною парою для короля. Король нарешті отримав те, що хотів завжди – найкрасивішу, найчарівнішу, найрозумнішу жінку Франції. Саме така мала бути поруч із королем.

Франсуаза Атенаїс де Рошешуар-Монтемар, маркіза де Монтеспан

Мадам де Монтеспан народила королю сімох дітей (ще чотирьох вона народила своєму чоловікові – можна позаздрити її здоров'ю). Король, цілком зачарований своєю подругою, зробив небувале – визнав цих дітей, а герцога Менського (старшого з живих дітей) навіть включив до списку спадкоємців престолу.

Мадам де Монтеспан успішно робила кар'єру. Власне, з самого початку її любов до короля була своєрідною кар'єрою.