5 правил, як шукати нову роботу, не звільняючись зі старої

5 правил, як шукати нову роботу

 Чи задумалися над пошуком нової роботи? Але прощатися з нинішньою поки що не збираєтесь? Чудовий план! Однак він спрацює, тільки якщо дотримуватися елементарних правил пошуку.

Думки про зміну роботи не відвідують того працівника, якого все влаштовує у діяльності компанії. Але коли роботодавець, наприклад, не цінує співробітника; його зарплата не зростає; кар'єрне зростання припинилося; він відчуває постійний стрес, а спроби змінити ситуацію разом із керівництвом наводять у нікуди — тоді думати про зміну роботи цілком логічно.

Добре, якщо виходить швидко знайти потрібну посаду. Але що робити, якщо вона не є? Звільнитися — справа ризикована. Важко спрогнозувати, наскільки можуть затягтися пошуки нового місця роботи, якщо розпочати лише після розрахунку. Тиждень, місяць, півроку, а заповітної пропозиції може так і не надійти — грошові запаси закінчуються, претендент уже готовий погодитися на менш вигідні умови, ніж на попередній посаді. Тому багато хто воліє перестрахуватися та шукати роботу під час роботи. І як це поєднати? Наш сайт пропонує врахувати деякі правила.

1. Не афішуйте

Уявіть себе дома вашого начальника. Ваш підлеглий сказав вам, що шукає нову роботу, тому що на цій зарплаті маленька, обов'язків багато, можливість професійного зростання відсутня. Так, названі причини цілком об'єктивні, але як роботодавцю вам їх чути неприємно, особливо якщо працівник попросив поставитися з розумінням і заявив майже як Зіна Шурику зі знаменитої комедії гайдаєвської: «Тільки ви мене поки не звільняйте. Все-таки мало що може статися».

Чому краще не говорити керівництву, що ви хочете змінити роботу?

* Вам можуть вказати на двері, вважаючи нелояльним співробітником.

* Вам можуть знайти заміну ще до того, як ви звільнитесь.

* Ви можете передумати йти.

Але якщо ви вже на 100% впевнені, що отримали заповітну посаду в іншій компанії, попередьте роботодавця про звільнення хоча б за два тижні.

Не варто ділитися своїми планами, пов'язаними з пошуком нової роботи та з колегами. Інакше ваш секрет швидко розлетиться всім відділам і дійде до керівника.

В офісі та біля нього на цю тему не спілкуйтеся з родичами та друзями ні наживо, ні по телефону. Пам'ятайте — навіть стіни мають вуха.

Якщо так трапилося, що спеціаліст з набору персоналу дзвонить вам, коли ви обідаєте або їдете в ліфті разом з колегами, то чемно акцентуйте, що зараз говорити вам незручно, і передзвоніть, коли вже ніхто не підслухає.

Якщо ви вже ходите на інтерв'ю, візьміть у день співбесіди змінний одяг. Інакше ситуація виглядатиме дивно — ви відпросилися на півдня до лікаря і прийшли після цього візиту у нетипово-офісно гарному костюмі. Переодягніться перед поверненням на поточну роботу в звичну зміну, і все пройде непоміченим.

2. Налаштуйте невидимість резюме

Розміщуючи резюме на сайтах з працевлаштування, врахуйте, що HR-менеджери вашої компанії є часті гості. Тому скористайтеся параметрами видимості, щоб не видавати себе. Наприклад, на Work.ua можна розмістити резюме на сайті, приховати чи обмежити доступ до своїх особистих даних, тобто не показувати ім'я, прізвище, дату народження, телефон, електронну пошту, поточне місце роботи, фотографію. Ця інформація буде доступна лише тим наймачам, на чию вакансію ви відгукнулися самостійно.

3. Будьте пильні

Не переглядайте рекрутингові портали на робочому комп'ютері, не зберігайте роздруковане резюме або видання про працевлаштування на столі, не вказуйте номер телефону вашого офісу.

Розсилайте резюме лише з особистого e-mail. На корпоративну поштову скриньку у таких випадках заборона. Чому? По-перше, він може перевіряти службу безпеки компанії. По-друге, якщо доступ до електронної пошти відкритий групі людей, ваші особисті листи ризикують стати надбанням громадськості. І тема листа «Для Тетяни» не втримає ваших колег від бажання його прочитати, навіть якщо ніхто з них не Тетяна.

4. Вибирайте правильний час для співбесіди

Нарешті вас запросили на інтерв'ю. Це добре, але як сказати в офісі, що потрібно відлучитися на одну-дві години? Якщо ваша діяльність передбачає зустрічі чи роз'їзди, то вирішити таке завдання буде простіше. Якщо ні, то, призначаючи час розмови, вибирайте неробочий годинник: до початку або після закінчення робочого дня, обід, вихідні.

Якщо відгуків на ваше резюме кілька, то можна пройти всі співбесіди в один день, взявши відгул власним коштом або в рахунок відпустки.

Дочекайтеся відпустки. Можливо, відпочити вам не вдасться, зате від пошуків роботи вже ніщо не відверне. Хоча за правильного планування можна й поєднати.

5. Аргументуйте причини догляду

Під час співбесіди будьте готові до рекрутера «Що вас підштовхнуло до пошуків нового місця роботи?».