Про успішне працевлаштування

 

Про успішне працевлаштування
Працевлаштування, на ринку праці України, справа дуже серйозне, а багатьох часом непереборне. Реалії сьогоднішнього дня такі - щоб влаштуватися на хорошу, високооплачувану посаду потрібні зв'язки, знайомства, а якщо потенційний працівник це не має, з чого треба починати? 

Перше і найголовніше, визначитися з тим, щоб Ваші запити, тобто Ваші бажання обійняти ту чи іншу посаду, збігалися з Вашою освітою та досвідом. А бажання вчорашніх студентів збігалися із записом у дипломі, або були близькі випускнику за його внутрішніми пристрастями, нахилами.

Анкети та тести, виявлення схильностей людини працювати в тій чи іншій сфері, існують не тільки для випускників шкіл, до них непогано звертатися всім тим, кому складно визначитися з роботою.

Якщо перший етап пройдено успішно, можна приступати до другого, а саме до складання резюме. Резюме – це, скоріше, не офіційний документ, а погляд людини на саму себе з боку, а якщо бути точнішим – це те, як людина хоче виглядати в очах інших людей. Цей погляд має бути не нахабним, а завзятим і сміливим. У резюме не забудьте вказати все – дипломи, нагороди. Але найчастіше саме їх і не буває, тоді… Краще вдатися до допомоги професіоналів із численних агенцій з працевлаштування. На ринку праці вважається, що грамотно складене резюме – половина успіху, головна сходинка на шляху до майбутньої посади. Резюме відправляємо до тих компаній, які оголосили про вакантні місця. Можна піти й надалі, запропонувати резюме і туди, де таких оголошень не було. Вас, напевно, занесуть до бази даних. Ходити та оббивати пороги в таких випадках не треба, користуйтесь сучасними засобами зв'язку – електронною поштою, факсом.

Кандидатів часто запрошують на співбесіду, тестування. Це ще одна важлива сходинка. Як поводитися? Знову, не нахабно і хамською, але впевнено і твердо, відчуваючи грунт під ногами. Пам'ятайте про те, що цю посаду, отримаєте якщо не Ви, то людина не набагато краща за Вас, тоді нехай будіть Ви. Спілкуйтеся невимушено, але не розв'язано. У будь-якій, навіть незручній ситуації, будьте привітні – посмішка та доброзичливий настрій ще нікому не зашкодив. Дивіться у вічі вашому співрозмовнику, і пам'ятайте про те, що не тільки Вам потрібна ця посада, а ще про те, що саме Ви потрібні цій компанії. У розмові виявите свою обізнаність про те, чим займається ця компанія. І не заводьте жодних розмов про заробітну плату першим, якщо така розмова піде, погоджуйтесь на те, що Вам запропонують. Часто, під час таких розмов кандидату можуть поставити питання особистого характеру, намагайтеся ніколи не обговорювати своє особисте життя і, тим більше, свої проблеми. Вам запропонують пройти детектор брехні - це непогане заняття, коли Вас ще так, як шпигуна перевірятимуть. Погоджуйтесь легко, пам'ятайте - Ви кришталево чисті, чесні, Вам приховувати нема чого.

Пошуки роботи - це справа не одного дня, вона може розтягнутися на тижні і, на жаль, на місяці. Не сидіть склавши рука. Буде непогано, якщо Ви підете підробити за спеціальністю близькою до тієї, яку шукайте, але набагато нижче за статус. Такий досвід не зашкодить Вам ні за умови працевлаштування, не в плані збагачення досвідом спілкування з людьми, збагачення професійним досвідом.

І ще, пам'ятайте народну мудрість: під камінь, що лежить, вода не потече.

В принципі, звичайно, можна знайти роботу за допомогою мережі Інтернет. Газети часто мають офіційний сайт і відновлення матеріалу там буває швидше, ніж можливість купити паперову газету і на той час щурі користувачі інтернету зателефонують найкращі вакансії. Ярмарок вакансій в інтернеті - це сайт yarmarkavakansiy, і на ньому ви можете вибрати вакансію з різних міст Росії. Крім того, там ви знайдете вакансі деяких міст України, Білаоусії, Узбекситану та Казахстану. Кожен бажаючий може додати на сайт вакансію чи резюме, щоб знайти хорошу цікаву роботу. Зручний пошук за фахом дозволяє відбирати потрібні вам вакансії у вибраному вами місті.