Не в грошах щастя? Ой, не смішіть!

Не в грошах щастя? Ой, не смішіть! Money, money, money... Always sunny in the rich men’s world…

Ага, ми, звичайно, не віримо, що у світі багатіїв завжди сонячно лише тому, що вони мають. Ми ж знаємо, що гроші – зло, що щастя не в грошах і багаті теж плачуть. Але плакати ми все одно плачемо, бо яка різниця, як плакати, будучи багатим чи бідним? Краще б поплакати, знаючи, що в перервах між риданнями можна стрибнути в тепле море з яхти, або ліниво пожувати щось, що особистий кухар подасть, або…

Колись один мій знайомий, який постійно думає про те, як же їх, прокляті, заробити, на широкі розмови за столиком у кафе про погану погоду помітив з усмішкою на обличчі: «Знай я, що в кишенях у мене лежить по пачці доларів в тугій банківській упаковці, начхати б хотів на будь-яку погоду – і вона може бути на радість»!

Ми осудливо глянули на нього, але в душі приблизно так і подумали. Справді, щастя над грошах. Але як побудувати це саме щастя за їх постійної відсутності? Дама, що засиділася в дівках, у якої шансів і так з кучерявого носа, навряд чи піде прогулюватися в тих місцях, де бродять холостяки. Читаючи книжки за чашкою чаю до глибокої ночі, дочекатися можна тільки напівп'яного сантехніка. Ні в театр, ні в ресторанчик, щоб скоротити час?! Знову ж таки, в гості запросити соромно - холодильник з десятком яєць і пакетом молока гидко позіхає порожнім ротом, коли ти до нього підходиш.

А ось притримуючи сумочку з пухким гаманцем, так приємно прошвирнутися містом, на Новий рік погрітися в пісках єгипетських або, навпаки, на гірськолижний курорт з'їздити, морозом щічки підрум'янити, посміхатися красивою білосніжною усмішкою, що випадково запізнився в ресторані.

І взагалі, відгадайте з трьох разів, кому легше спокусити чоловіка, який сподобався: дівчині з гарним упорядкованим виглядом, що посміхається від гарного настрою, або тій, що ховає під столик кафе потерті туфлі?

Приречено шморгає носом від цієї безвиході, ти думаєш: «О, Господи! Ну за що мені ці випробування бідністю? Ну, чому комусь – все, а комусь – дуля, і та без олії».

Та ні за що, просто це абсолютно неприкрите випробування грошима.

- Ну-но, ну-но, покажи, куди подеш? Що з життям своїм робитимеш, га?! - Хитренько мружиться Він там нагорі, де грошей ще чи вже немає.

І ми робимо. Перевіряємо свої розумові здібності, знаходячи нові підтвердження, що вираз «Не в грошах щастя» вигадав якийсь ідіот для того, щоб ті, кому їх не вистачило, тупо не діяли.

У них, грошах, теж. Наше щастя, успіх, здоров'я, дружба і навіть любов безпосередньо і дуже сильно залежать від достатку, від цих грошей, що не пахнуть, нібито.

Величезна кількість подружжя брешуть, коли пишуть у заяві про розірвання шлюбу, що причиною розпаду сім'ї є якась там несумісність характерів. Головна причина – грошей немає і не бачаться у найближчому майбутньому.

Не так часто подружжя сідає за стіл переговорів і вирішує разом, що потрібно кардинально міняти щось у своєму житті, щоб разом з скандальною тарілкою, що б'ється об підлогу, не розбити одного разу і найдорожче - повага один до одного, без якого любов просто не виживає.

Досить поширене і легше рішення – коли чоловік від безвиході – у п'янку, дружина – у гулянку, а діти – до бабусі на млинці з молоком.

Ну, що робити, коли становище безвихідне? Так виправдовує кожен із них себе.

Так зробіть «вихідним» – забудьте про три рядки у паспорті. Реально оцініть, чи є у вас перспективи у цьому місті, на цій роботі, у цього шефа, із цією зарплатою.

Ні? Так рухайтеся в іншу точку Землі, де можна кілька, і навіть багато років жити на орендованій квартирі, але мандрувати, мати роботу, яка вам подобається, приходити додому в гарному настрої з квітами в руках. Де можна реалізувати себе та дати шанс своїм дітям.

І неправильно повторювати про себе заспокійливе: "Треба економити, не можна жити на широку ногу". Потрібно жити на широку ногу, треба насолоджуватися тим, що дається тобі одного разу.

Можна, наприклад, з'їхати до села, подалі від цих супермаркетів, які дратують своїми цінами. І звикнути до того, що виручених грошей від продажу грибів біля дороги якраз вистачає на те, щоб прогодувати себе, та насолоджуватися незагазованим повітрям, не думаючи про ремонт машини, зламані каблуки дружини та іншу нісенітницю.

Дружба та гроші. О! Це взагалі поняття несумісні. «Хочеш втратити друга – позич йому грошей»! А чому? Тому що, взявши на певний термін і не впоравшись із програмою, боржник часто починає ховатися, не ходити в гості, не запрошувати в гості, а може ще й телефон відключити, замість того, щоб, бачачи нестиковку в термінах, заздалегідь переговорити з добрим приятелем своїм : «Костя, друже, я тут злегка в строки не вписуюсь Чи є у мене можливість продовжити наш договір до такого дня»? Якщо можна – ви виглядаєте в очах друга та його подружжя (що має значення) пристойною людиною, яка потрапила у важкі обставини.