Не перетворюйте резюме на свого ворога. Життєві рекомендації

 

Не перетворюйте резюме на свого ворога. Життєві рекомендації
Просто дивно, що людина, яка направляє резюме на вакансію, схоже, не замислюється, що це серйозний документ, завдання якого – уявити його автора перед потенційним роботодавцем у вигідному світлі. Натомість претенденти відправляють такі резюме, після яких їхні шанси працевлаштування практично зводяться до нуля.

Є те, що в резюме включати варто, є те, чого краще уникати, а є просто неприпустиме. 

Тому, якщо побачивши ваше резюме роботодавець не стрибає від захоплення зі словами: «Так, ця людина може нам підійти!» – можливо, вам варто поглянути на своє резюме уважніше? Не позбавляйте себе шансу на успіх. Переконайтеся, що робота працює на вас, а не проти вас.

Відсутність пункту Мета/Кар'єрні перспективи

Рекрутингові агенції зазвичай не мають часу вивчати некласифіковані резюме та зіставляти їх з вимогами для відкритої вакансії, тому обов'язково почніть резюме з професійних навичок та досягнень (career summary) або вказівки мети, пояснюючи, яку посаду ви шукаєте і чому ви підійшли б на цю вакансію. Рекрутери та менеджери з персоналу не зобов'язані розшифровувати ваш досвід та кар'єрні плани, тому краще зробіть це самі.

Покажіть, на що ви здатні!

У вашому резюме повинні бути наведені конкретні приклади того, як ви досягли успіху на попередніх місцях роботи. При описі досвіду роботи, надайте інформацію за схемою: опис завдання/проблеми, ваші дії, досягнутий результат, використані навички. Це один із способів скласти ідеальне резюме.

Ігнорування ключових слів та фраз

Багато компаній використовують спеціальні комп'ютерні програми для автоматичного відбору за ключовими словами та фразами відповідних під відкриту вакансію резюме серед сотень отриманих електронною поштою. Тому цілком можливо, що рекрутер побачить лише ті резюме, які містять ці шукані фрази.

Щоб залишитися в результаті такого просіювання «у решеті», у вашому резюме повинні бути ключові слова, за якими компанія проводить пошук. Як правило, ці слова – іменники, які описують посаду та ключові навички чи дієслова дії.

Щоб подати приблизний список ключових слів, уважно прочитайте інформацію про вакансію або опис посади, знайдіть в них вказівку про необхідний досвід роботи та необхідні навички. Можна звернутися за допомогою до Інтернету. Скористайтеся будь-якою пошуковою системою, введіть у рядок пошуку «резюме» та «ключові слова». Ви будете здивовані результатом!

Використання особистих займенників та зайвих артиклів

Ніщо не виводить із себе спеціаліста з підбору персоналу більше, ніж постійне повторення в резюме «Я, я, я». Як не іронічно це прозвучить, але, хоча резюме про вас і тільки про вас, особистих займенників варто все-таки уникати. Приберіть із вашого резюме все «я», «мене», «себе», а якщо резюме складено англійською мовою, уникайте зайвого вживання артиклів «a», «the», «an». Тоді ваш документ буде чітким та виразним, а у вас залишиться більше вільного місця на більш важливу інформацію.

Наприклад, замість фрази «Я відповідав за продажі і мені вдалося досягти всіх цілей, поставлених переді мною компанією», напишіть: «Відповідальний за продажі. Досяг усіх поставлених компанією цілей».

Не розтікайтеся думкою по дереву

Інформація, що не стосується справи, заважає рекрутеру зрозуміти, чому ви могли б підійти на цю вакансію. Погляньте на свій досвід з погляду потенційного начальника, щоб зрозуміти, яка інформація є важливою. Якщо ви не намагаєтеся отримати роботу дресирувальника собак, не описуйте, як ви три роки виховували свого пекінеса. Навряд чи вам вдасться пояснити, як такий досвід може допомогти вам під час роботи в компанії.

Відсутність структури

Стандартний спосіб скласти резюме – викласти свій досвід роботи у зворотному хронологічному порядку. Єдина причина порушення такого порядку – якщо у вас немає досвіду роботи, або якщо ви змінили декілька робіт за короткий час. Тоді вам, можливо, доведеться подати інформацію якось інакше.

Увага, забули перевірити орфографію!

Помилки та друкарські помилки в резюме непробачні, якщо звичайно вам раптом не спало на думку скористатися при його складанні друкарською машинкою-ровесницею вашої бабусі. У всіх комп'ютерних програмах, що працюють з текстом, є функція перевірки правопису, тому не забудьте скористатися нею. Іноді програма не знаходить помилки, тому що ви просто випадково надрукували інше слово. Тому обов'язково уважно прочитайте резюме самі, а також попросіть прочитати його ще кількох людей, наприклад своїх друзів.

Представте здобувачку на посаду особистого помічника, яка надіслала резюме із запевненням, що вона чудовий «секретар-перевізник» – замість «секретар-перекладач»; або дизайнера-верстальника, який має досвід «розробки друкованих жакетів» замість «розробки друкованих макетів»!