Про «золоті гори», чи потрібно вірити обіцянкам роботодавця?

 

Про «золоті гори», чи потрібно вірити обіцянкам роботодавця?
Отже, вас запросили на співбесіду. Роботодавець говорить про величезні перспективи та можливості, які ви отримаєте, влаштувавшись на роботу в його компанію, обіцяє «золоті гори та молочні береги». Але чи варто вірити обіцянкам роботодавця? 

Відповім так. Можливо, ці обіцянки й справді: дивлячись якийсь роботодавець (сама компанія та її керівництво). Але краще на слово не вірити, яким солідним, на перший погляд, не виглядав би роботодавець.

Часто буває так. Несумлінний роботодавець, бачачи, що перед ним добрий фахівець, каже: виходьте до нас на роботу і не дивіться, що зарплата маленька, натомість у нас дуже великі перспективи. Мовляв, будуть добрі заробітки, але пізніше. Насправді це «пізніше» може тривати і рік, і два. Колись вам робота за копійки набридне, і ви звільнитеся. Тоді непорядний роботодавець візьме на ваше місце іншого спеціаліста і знову під обіцянку «золотих гір».

Бувають інші ситуації. Наприклад, роботодавець може запропонувати претенденту виконати безкоштовний тестовий проект. При цьому роботодавець обіцяє, що у разі, якщо цей тестовий проект буде виконано, претендента приймуть на роботу. Насправді ж дуже часто відбувається навпаки: недобросовісний роботодавець отримує безкоштовно виконаний проект, а претендент на обіцяну роботу — не отримує.

Часом бувають і більш «занедбані» випадки: роботодавець намагається вас «перехитрити», грає в «кішки-мишки» у найкращих традиціях східної торгівлі. Звичайно, в такій ситуації ви можете спробувати зіграти з роботодавцем у гру «хто кого», але особисто я не став би в цю гру вплутуватися, а продовжив би пошук роботи.

Навіть якщо це серйозна велика компанія, і вам здається, що саме про таку роботу ви давно мріяли, все одно потрібно не втрачати пильності та підстрахуватися. Не соромтеся ставити уточнюючі питання на всі важливі теми щодо запропонованої вам посади, будь то обов'язки або умови роботи.

Усі основні досягнуті домовленості потрібно фіксувати на папері: для цього існує job offer. Якщо навіть даний роботодавець не практикує використання джоб-офферів, а ви при цьому цінний фахівець, все одно джоб-оффер можна попросити (нехай роботодавці привчаються до цивілізованого найму персоналу).

Наступний документ – це трудовий договір. Оскільки він є основним юридичним документом, що регулює трудові відносини між працівником і роботодавцем, всі ВАЖЛИВІ для вас обіцянки роботодавця, а також домовленості, досягнуті на співбесіді, повинні бути включені в трудовий договір. (Те, що роботодавці часто порушують свої обов'язки, — це окрема тема. У будь-якому випадку трудовий договір має бути складений, як належить.)

Природно, ні job offer, ні трудовий договір не забезпечать вам 100% гарантію від обману з боку роботодавців, але певну підстраховку джоб-оффер і контракт все ж таки вам дадуть.

Якщо підбити підсумок, моя рекомендація така. Не варто вірити обіцянкам роботодавця. Ставте питання на співбесіді, поки все для себе не з'ясуйте. У процесі переговорів з роботодавцем виторговуйте собі вигідніші умови. Просіть job offer, в якому всі ці умови мають бути вказані. Вимагайте укладання трудового договору: якщо не першого дня роботи, то хоча б протягом першого тижня. І не втрачайте пильності.