Офіційне чи неофіційне працевлаштування: що вибрати?

 


Офіційне чи неофіційне працевлаштування
У наш час працевлаштування може бути як офіційним, так і неофіційним. То що ж вибрати майбутньому співробітнику? Свої плюси та мінуси є у кожного з цих варіантів. Інша річ, що люди бувають різні. Для когось цілком підходять ті умови, що для іншого, м'яко кажучи, є неприйнятними. Але про все по порядку.

Отже, неофіційне працевлаштування. У чому його плюси та мінуси? Варто зазначити, що мінусів у такому працевлаштуванні набагато більше ніж плюсів. Однак багато приватних компаній та індивідуальних підприємців визнають лише цей варіант.

Плюсом неофіційного працевлаштування може стати відсутність податкових відрахувань, отже, більший розмір зарплати. Але є і ціла низка мінусів. Наприклад, відсутність виплат за лікарняними листами, декретної відпустки.

Офіційне працевлаштування

Офіційне працевлаштування зазвичай супроводжується повним соціальним пакетом, до якого входить оплата декретної відпустки, лікарняної, премії та заохочення. Варто також зазначити, що за такого працевлаштування відбуваються всі відрахування до пенсійного фонду та податкової служби. Ваш робочий графік визначений деякими рамками, а фіксований оклад. У разі неофіційного працевлаштування, вам можуть додати робочих годин, при цьому не сплативши їх. Але поскаржитися не буде кому, та й дуже безглуздо. Тому однією з переваг офіційного працевлаштування можна назвати дотримання ваших прав. Якщо у вас виникнуть проблеми, пов'язані з роботою або неправильною її оплатою, то можна сміливо звернутися до відповідних організацій.

У будь-якому випадку, офіційне чи неофіційне працевлаштування вибрати, вирішувати лише вам. Головне, щоб робота приносила вам тільки позитивні емоції, а не завдавала зайвого клопоту та переживань. Але свої інтереси слід враховувати завжди. А для цього важливо зважити всі за і проти вибору виду працевлаштування.