Що мають на увазі роботодавці, обіцяючи соціальний пакет

соціальний пакетБагато роботодавців обіцяють майбутнім співробітникам соціальний пакет. Але лише невелика їхня частина розкриває, що насправді до нього входить. Безперечно, слово «соцпакет» прикрасить будь-яку вакансію, але важливо розуміти, що може ховатися за ним.

На жаль, більшість роботодавців не пояснює суті свого соцпакету, залишаючи претендентам лише припущення. І нерідко оминають цей пункт без уваги навіть на співбесіді. Що таке соцпакет? Що до нього має входити? Work.ua допоможе розібратися.

Виплати та права

Іноді у компанії готові оплачувати співробітникам проїзд, мобільний зв'язок чи професійне навчання для підвищення кваліфікації? Приємні дрібниці, але це не пільги та соцпакет, це відшкодування власних коштів, які витрачають співробітники на благо компанії.

Досить велика кількість роботодавців мають на увазі під соціальним пакетом те, що насправді не є. Якщо вам обіцяють оплату лікарняних, оплачувану відпустку, оплату декретної відпустки або відрахування до пенсійного фонду, то це просто означає, що компанія працює відповідно до вимог трудового законодавства. Це ваше право, а чи не додаткові бонуси.

Справжній соцпакет

Справжній соцпакет

Справжні складові соцпакету індивідуальні для кожної компанії. До нього може входити безкоштовне харчування, корпоративне авто, оплата туристичних путівок, абонементи до спортзалів, оренда житла для іногородніх тощо. Це конкурентні переваги, які мають залучати, утримувати співробітників та підвищувати лояльність до компанії.

Часто претенденти віддають перевагу вищій зарплаті, а не соціальному пакету. Адже пільги, які пропонує компанія, не завжди потрібні якимсь конкретним співробітником.

Але наявність хорошого соцпакету може багато сказати про компанію. Іноді турбота про комфорт співробітників та приємна атмосфера можуть бути ціннішими, ніж невеликий бонус до зарплати. Оскільки роботодавці розуміють соцпакет по-різному, то не варто забувати з'ясовувати всі подробиці співбесіди. Але залиште ці питання до завершальної частини інтерв'ю.